Interview teammanager Leo De Rycke

Op March 4, 2014, in Interviews, door Larre

Na de wedstrijd in het koude Russische Samara maakte teammanager Leo even wat tijd vrij voor een interview.
Leo is sinds seizoen 2009-2010 onze teammanager en bij het thuispubliek ook gekend door bij de wedstrijden regelmatig op de reclamepanelen te kloppen. Leo heeft in zijn actieve spelerscarrière bij een hele resem clubs als guard gespeeld.

DeRycke_1314

Leo, overloop om te beginnen eens je spelerscarrière.
Ik ben begonnen in Merksem, na de jeugdjaren heb ik daar 4 jaar in de eerste ploeg gespeeld maar dan is Merksem failliet gegaan en werd ik eigendom van Mechelen. Dan heb ik een half jaar niet gespeeld en ben ik in tweede nationale gaan spelen bij Racing Antwerp, vervolgens trok ik naar Willebroek, zowel tweede als eerste nationale. Daarna ging ik voor drie jaar naar Leuven en ten slotte geëindigd bij Antwerp Giants (toen noemden ze nog niet de Giants) waar ik twee jaar als prof speelde. Dan heb ik vijf jaar niet meer gespeeld maar toch weer terug begonnen in landelijke bij Makeba en later bij Ticino en op mijn 42ste ben ik dan gestopt in derde nationale bij Aartselaar met Peldic als coach.
Bij Leuven heb je ook nog Europees gespeeld dacht ik?
Inderdaad, bij Leuven, Merksem en Antwerpen heb ik Europees gespeeld.

Hoe ben je eigenlijk teammanager geworden bij de Giants?
Dat was puur toeval want ik was volledig uit het basket verdwenen en op een gegeven moment belde Eddy Casteels mij op dat ze dringend iemand nodig hadden en of ik geïnteresseerd was, ik viel compleet uit de lucht en Eddy heeft mij in contact gebracht met de voorzitter die ik eigenlijk alleen kende van op televisie. Op een tweetal weken was alles geregeld en vanaf dan ben ik sportief manager geworden bij Antwerpen.

Wat is nu eigenlijk de functie van een sportief manager? Want de mensen zien u wel mee op de spelersbank zitten tijdens de wedstrijd.
Tijdens de wedstrijden is er voor mij weinig werk, als ex-sporter is dat voor mij zeer frustrerend omdat je u niet kan afreageren, vandaar dat ik af en toe op die reclamepanelen klop, een coach staat nog te coachen en een speler kan nog iets doen, ik ga naar huis na de wedstrijd en kon niets doen.
Maar al de rest gebeurt dag en nacht, de ploeg samenstellen doe je samen met de coach, dat gebeurt een heel jaar door en wil zeggen dat je spelers moet volgen in heel Europa en ook in College, spelers screenen en wedstrijden in het buitenland volgen wat ik zeer veel doe.
Ik wil elke speler zelf bezig gezien hebben en ook liefst gesproken hebben voor ik ze aantrek. Vorig seizoen was dat gemakkelijk omdat Paul nog coach was bij Fleurus en die had veel vrije tijd dus konden we dat samen doen. Dit jaar doe ik dat terug alleen en geef alles door aan de coach, hij beslist dan of hij gaat mee als dat in zijn schema past. De voorbije weken was het redelijk druk.
Er zit ook nog een hele logistieke organisatie achter waarbij het secretariaat een grote hulp is, appartementen, auto’s die voor spelers moeten geregeld worden e.d..
Soms domme dingen die gebeuren, ik ben ook iemand die graag de handen uit de mouwen steekt.
Ik kan er niet tegen als er een speler belt met een platte band om die dan in de kou te laten staan, dat is dan meestal nog op de meest onmogelijke momenten en dan rij ik daar naartoe en vervang zijn band. Ik heb spelers leren koken op een keramische plaat.
En natuurlijk zijn er de Europese trips, wedstrijden die je moet voorbereiden, zien dat alles rond draait.
Moet je dan al die vluchten ook zelf vastleggen?
Vluchten vastleggen niet, ik zoek wel op voorhand de mogelijkheden op en geef dat door aan het secretariaat, zij hebben een reisbureau die dan de vluchten zoekt en wij beslissen dan of het goed is of niet, of kan er niet iets anders, het is ook altijd afwegen met de prijs / kwaliteit. Als je alleen gaat kan je al eens wat duurder nemen, maar als je met een groep van 20 onderweg bent dan loopt dat wel op.

Wat is voor u eigenlijk het beste moment geweest van de Giants?
Ik zou als grap zeggen de bekerfinale.
Wel dat hebben we eigenlijk al van verschillende spelers gehoord, de bekerfinale, behalve het einde.
Ja behalve het einde dan toch. Ik denk dat het een heel andere boost aan de club had gegeven als we de beker hadden gewonnen, dat was eigenlijk een keerpunt voor de groep die er toen was vrees ik, zo zijn er altijd ‘turning points’ in een seizoen.
Voor ons was het hoogtepunt de wedstrijd in Chalon.
Ja de wedstrijd in Chalon was van een geweldig hoog niveau, maar de wedstrijden in het sportpaleis vind ik ook ongelofelijk, zelfs de Amerikanen vinden dat tof.
Ik weet nog de sportpaleismatch tegen Luik, toen stond ik in het midden van het veld samen met Eddy Casteels en wij zagen dat volk binnenstromen, dat was geweldig.
Maar ook deze Europese campagne is een hoogtepunt ook voor deze groep, we hebben tot in het derde kwart meegedaan tegen een echte topploeg van een ander niveau, als je hier wil winnen moet echt iedereen top zijn en als je wint … dat is ook het probleem van mijn functie, win je dan is er weer veel werk, het volgende seizoen is voor mij al lang bezig.

Stel dat je deze job in het buitenland zou kunnen doen, bij welke club zou je dit dan willen doen?
Dat is wel heel hypothetisch denk ik, ik weet het niet, ik heb daar nog nooit over nagedacht. Ik ben daar nogal realistisch in en ben iemand die met zijn voeten op de grond blijft. Ik vind de Port of Antwerp Giants al een heel grote club, als ik die vergelijk met veel andere clubs, heel professioneel. Ik weet dat ook van de jongens dat die verstelt staan van hoe alles georganiseerd is, maar alles kan beter dat weet ik ook.
Ook onze jeugd is heel belangrijk, dat is voor mij een van de prioriteiten, als wij een jeugdspeler een contract kunnen geven is dat voor mij een kippenvel moment. Mij hebben ze dat nooit kunnen geven als jeugdspeler en ik weet dat als je van uw hobby uw beroep kan maken en nog studeren, dan is dat chapeau, ik hoop dat iedereen dat respecteert.
Ik probeer als ik kan ook al eens een match van de tweede ploeg te zien maar heb zelf ook nog twee sportende kinderen waar ik ook voor moet zijn. Maar ik zie onze toppers ook bezig op training en die gasten zijn heel belangrijk voor ons.
Het enige probleem is dat wij resultaten moeten halen en met die jongens op een terrein te zetten is dat soms moeilijk.

Wat vinden de spelers er eigenlijk van dat er ook op verre Europese verplaatsingen fans meegaan?
Die vinden dat tof, ongelofelijk en onwaarschijnlijk, dat zijn de commentaren die we krijgen. Als ze jullie in Zaventem weer zagen aankomen was het, zijn die hier nu weer, gaan die weer helemaal mee? Die leven in hun eigen wereldje, maar ze weten nu wel dat jullie een job hebben en dat jullie voor hen vakantiedagen opnemen en dat vinden ze ongelofelijk.

Bedankt voor dit interview Leo.
Graag gedaan.

  • De Koerant
  • Comexas Seafreight

Reageer hier