Interview ex-Giant Ralph Biggs

Op November 8, 2013, in Interviews, door Larre

Ralph Biggs speelde bij onze Giants van 2010 tot 2013 met rugnummer 6 op de small forward.
In zijn allereerste wedstrijd maakte hij zich al onsterfelijk met een buzzerbeater van op de middenlijn. Hij was ook de speler die na de uitschakeling in de play offs, tot helemaal boven in de tribune klauterde om de supporters persoonlijk te bedanken.
Ralph speelde in totaal 101 wedstrijden voor onze Giants (EthiasLeague & EuroChallenge), hij scoorde 769 punten (gem.7,61), plukte 341 rebounds (gem. 3,38) en strooide 135 assists uit (gem.1,34).

Biggs_1213

Ralph, hoe ben je in het basketbalwereldje terecht gekomen?
Mijn moeder deed veel aan sport en de familieleden ook, toen ik ongeveer 10 jaar oud was begon ik plots snel te groeien en mijn moeder moedigde me aan om basket te spelen, toen ik 12 a 13 jaar was ben ik er dan ook effectief mee begonnen.

Had je ook interesse in andere sporten?
Ik wou American Football spelen, dat was mijn eerste liefde, maar ik was te mager.

Wat is je favoriete plek in Antwerpen, je woonde hier toch een aantal jaren?
Persoonlijk denk ik dat Antwerpen de beste plaats is in België, de omgeving, de sfeer, de mensen, dag en nacht zijn er altijd wel dingen die je kan doen, de restaurants. Je komt hier als buitenlander, je kent hier niets maar de mensen zijn hier zo vriendelijk, het is hier een ‘welcoming city’. Zelfs nu ik in Pepinster speel, kom ik in de weekends naar hier want mijn familie woont hier nog steeds, mijn zoon gaat hier zelfs in Antwerpen naar school. Dus ik werk eigenlijk in Pepinster, maar woon toch hier.

Heb je hier in Antwerpen iets geleerd?
Ik heb hier heel veel geleerd, zoals van coach Casteels leerde ik organisatie, hij is een georganiseerde man, hij verspilt geen tijd . Ik leerde hier prioriteiten stellen in tijdsindeling, zeker hier in Antwerpen, als je je tijd niet goed indeelt zit je vast in de file en ben je overal te laat voor de rest van je dag dus daar moet je voorzichtig in zijn.

Wat is je beste herinnering aan de Giants?
Dat is een moeilijke vraag, ik heb zoveel mooie herinneringen hier. Sommige overwinningen blijven me zeker bij, maar ook de ploegmakkers zoals Roel, Maxime, Mejri, Darnell, al die jongens geven me mooie herinneringen over hoe we een hecht team werden. Ik speelde in mijn carrière al zoveel wedstrijden, maar de manier waarop we hier een team werden zal me altijd bijblijven. Zoals we op trainingskamp gingen en de coach die ons hard maakte met zware trainingen, het enige dat je op dat moment hebt is de speler naast je waarop je kan terugvallen. Het werd een geweldige team atmosfeer waar we allemaal aan meewerkten.

Heb je nog contact met de spelers van je Giants periode?
Ja ik heb nog steeds contact met Tim Black en Bryan Hopkins, soms ook Darnell Wilson.

Hoe kijk je terug op je Giants periode?
In één woord, geweldig! Het was hier zeer leuk en de fans dat zijn de beste, die waren exceptioneel. Die gingen mee op verplaatsing, zelfs verre verplaatsingen. Ik herinner me de wedstrijd in Chalon waar we de Giantsfans hoorden supporteren, die kwamen boven een paar duizend Fransen uit, dat was gek.
Ook de bekerfinale met de helft van de Arena blauw en de andere helft rood, de sfeer die er toen was, enkel het einde van die match had anders moeten zijn.

Ben je bijgelovig voor een wedstrijd?
Jawel, bij de opwarming als we de twee ‘layup-lines’ doen moet ik altijd de eerste rebound hebben, dat is iets wat ik altijd doe, zolang als ik die eerste rebound maar heb dan is het OK voor mij.

Ralph, je hebt al een hele carrière achter de rug, zijn er dingen waar je als jonge speler jezelf enorm druk in kon maken, waarvan je nu denkt, ‘waar heb ik me toen toch druk over gemaakt’?
Als jonge speler raakte ik afgeleid en gefrustreerd in de scheidsrechters, daar kon ik me enorm druk in maken, maar nu ik een pak ouder ben en meer ervaring heb, realiseer ik me dat ze net als wij zijn, zij maken fouten en wij maken fouten. Soms denken wij dat ze verkeerd zijn, maar andersom is het ook zo. Nu denk ik twee seconden na, laat het voorbij gaan en geniet van mijn wedstrijd. Vroeger zou ik een ganse wedstrijd kwaad zijn. Ik leerde hen te respecteren. Soms vraag ik nog wel waarom ze een fout blazen en krijg ik ook een antwoord, dan is het OK voor mij. Ik toon nu respect voor de scheidsrechters en krijg ook respect terug, dat is het grote verschil met toen ik nog jong was.

We hadden het in de loop van vorig seizoen al eens gezegd dat we in jou ook een goede coach zien, heb je na je spelers carrière plannen in die richting?
Zeker, als ik stop met spelen zou ik zeer graag coach worden. Beginnen als assistent, Bryan Lynch levert hier in die functie prachtig werk af, hij doet dat echt geweldig goed.
Als binnen x-aantal jaren Bryan hoofdcoach wordt zullen we aan de voorzitter melden dat je graag in die functie terugkomt.
(lacht) Dat zou ik zeer leuk vinden.

Wil je nog iets zeggen tegen de Giantsfans?
Bedankt voor het applaus dat jullie me vandaag gaven als tegenstander (interview is afgenomen vlak na de wedstrijd tegen Pepinster) en voor het respect dat jullie me al die jaren gaven. Bedankt dat jullie nog steeds fan van me zijn nu ik voor een ander team speel.

Bedankt dat je even tijd kon maken voor dit interview Ralph.
Geen probleem.

  • Comexas Seafreight
  • De Koerant

Reageer hier